wesborland 2009.05.18. 18:01

A (we)BLOG

 

A Blog születése

 

          Az internet történelmének az egyik legmeghatározóbb évszáma 1996. Ebben az évben ment végbe az a folyamat, amelyet a szakirodalom több helyen csak „internetboom”-nak nevez. Az 1996-os év „ajándéka” volt a Microsoft Windows 95, amely hatalmas előrelépés volt a maga nemében a korábbi verziókhoz képest. Elődjéhez, a Windows 3.1-hez képest jelentős grafikus megoldások, illetve könnyedén átlátható kezelőfelület jellemezte ezt a rendszert, továbbá ez volt az első olyan operációs rendszer, amely önmagában hordozta az Internet Explorer első verzióját, azaz alkalmas volt a World Wide Web (www) alapú világhálóra való csatlakozásra is.

         Az ’96-ban bekövetkezett „internetboom” után nem kellett sokat várni a blog mint műfaj megjelenésére. A blog kifejezés eredetileg a „web” és a „log” szavakból mesterségesen kialakult „weblog” kifejezés rövidítése, amelynek jelentése webes vagy internetes napló. Keletkezését az online média egy bizonyos Jorn Barger nevéhez köti,  aki Robot Wisdom nevű oldalának szerkesztését 1995 februárjában kezdte el. A blog születésnapjának azonban mégis 1997 december 17-ét tekintik, ugyanis a már korábban említett Jorn Barger ettől anaptól kezdte napi rendszerességgel frissíteni saját internetes naplóját.

 Jorn Barger

Jorn Barger Ohioban született 1953-ban, és az általa csupán szórakozásból indított műfajon egy centet sem keresett, holott maga a történet beleillene abba a bizonyos „nagy amerikai álom”-ba, amely kategória mint tudjuk jelentős anyagi jóléttel jár.  A képen látható úriember lecsúszását és bankszámlájának karcsúságát valószínűleg a fiatalságát jelentő hippi mozgalom is nagyban elősegítette. Barger Robot Wisdom oldala 2001 decemberében anyagi problémák miatt szünetelt pár hónapig, majd bérbe adta. Rövid időn belül azonban ismét visszaszerezte és egészen 2007 januárjáig működött újra az oldal. Az ismételten felmerült anyagi problémák miatt  csupán egy támogatási hirdetést tartalmaz. A világ talán első weblogja jelen pillanatban sajnos nem elérhető. 

Dave Winer

Akadnak, akik az első blog tulajdonosát Dave Winernek hívják, aki az 1997-ben indult és máig is aktív Scripting News atyja, és akit a New York Times egyszerűen protobloggernek hív. Dave ha nem is az atyja, de mindenképpen Bargerhez hasonló úttörője volt a műfajnak. A blogolás kényelmessé tételében vitathatatlanul hatalmas szerepet játszott a Winer által működtetett cég, a UserLand Software által kifejlesztett tartalomkezelő rendszer, amely akár blogmotorként is használható volt, jelentősen megkönnyítve az akkoriban még nem túlzottan elterjedt ám annál bonyolultabb webes alkalmazások egyszerű felhasználók általi használatát. Ugyancsak Dave Winer nevéhez fűződik az RSS formátum megalkotása is, amely megkíméli a felhasználókat attól, hogy az RSS-t használó weboldalakat rendseresen kelljen látogatni az új tartalom ellenőrzése érdekében.

                   

Kicsit egyszerűbben: az RSS-t használó weboldalak az érdeklődők számára  a tartalom frissülése esetén figyelmeztetést küld, illetve ma már a felhasználó egy bizonyos RSS csatornára való feliratkozás esetén kiválaszthatja, hogy honnan, és milyen kategóriájú információkat kíván fogadni.

 

 

A Blogolás napjainkban

A mai értelemben vett blogolás jelenségét néha új online újságírásnak nevezik, mivel a felület elérhetőségének nagyjából egyetlen feltétele egy aktív internet kapcsolat.  A klasszikus értelemben vett online újságírástól azonban több tekintetben is jelentősen eltér. Többek között az egyik jelentős eltérést a blog hangvétele, stílusa jelenti. Egy blog bejegyzés egy online újság cikkéhez képest jóval személyesebb vonatkozású, inkább élményekről és tapasztalatokról szól, mint egy esemény vagy tény pontos, pártatlan ismertetéséről. A saját véleményt alátámasztandó gyakran linkek kísérik az egyéni véleményeket.

A blogolás fellendülését  a 2001 szeptember 11-i terrorcselekmény hozta meg. Az esemény után rengeteg olyan webnapló született, amely az eseményekkel foglalkozott, illetve a terrorizmus és annak elterjedéséről szóló blogoldalak is nagy mértékben megszaporodtak. 2002-re a blogolás végre tömegjelenséggé válhatott, mivel ez volt az az év amikor megjelentek az egyszerűen használható blogszoftverek, illetve az ezekhez illetve magához a blogoláshoz kapcsolódó útmutatók is.

 

De hogy nagyságrendileg pontos adatokhoz jussunk a bloggerek számát illetően, íme egy kis statisztika

1999-ben, a blog-korszak hajnalán mindössze alig pár tucat blogger létezett, 2000-erre azonban ez a létszám több tízezerre nőtt, majd 2003-ban már több mint 3 millió bloggerről beszélhetünk, 2007-ben pedig már 100 milliós létszámról van szó, míg napjainkban nagyjából 200 millió blogger létezik, akik közül 74 millió Kínában található.

Egyes elemzők szerint ha a növekedésnek nem lesznek különösebb korlátai, rövid időn belül akár több mint 200 millió bloggal több is lehet a világhálón. Elképesztő fejlődésnek lehetünk szemtanúi. A blog társadalom tehát a 90-es évek szubkulturális jelenségéből egyszerűen kulturális jelenséggé nőtte ki magát.  

Ezt a hatalmas, szinte felfoghatatlan méretű növekedést többek között annak is köszönhető, hogy az egyes blogok témájuk, hangvételük, szerkezetük, illetve célközönségük alapján jelentősen elkülönültek egymástól. A blogok továbbá formátumukat tekintve sem egységesek. 

Formátumok

 A blog kifejezés elsősorban az írott szövegre vonatkozik, ennek ellenére – talán épp a hatalmas érdeklődésnek köszönhetően – további úgy nevezett formátumok alakultak ki a webes naplózás terén, ezekből következik most néhány:

- Podcast: ezen formátum lehetővé teszi, hogy a felhasználó egy általa készített hanganyagot tegyen közzé az interneten. Ez a hanganyag lehet egy párbeszéd, de akár egy zenével tarkított monológ is. A Podcasting szó az iPod és a Broadcasting szavak fúziójából jött létre. (CNN Podcast)

 

- Fotóblog: a könnyű, olcsó, és kompakt digitális fényképezőgépek rohamos és széleskörű elterjedésének termése ez a formátum. A képek sokszor önmagukért beszélnek, így a bloggernek nem szükséges külön ecsetelnie gondolatait. Egyre népszerűbb blogforma. (Photoblog)

- Videoblog vagy vlog: alapvetően a Podcasthez hasonló elgondolású formátum, amely a felhasználó által készített videóanyagok közzétételét szolgálja. (Videoblog)

 

 

Mindhárom formátum  előnye, hogy könnyedén hozzáférhető a korábban már említett RSS csatornák használatával!

A blogok főbb típusai

 - Személyes: rendszerint egyetlen felhasználó által szerkesztett webes napló, amely  témáját tekintve rendkívül széles skálán mozoghat, legtöbbször a felhasználó saját tapasztalatait osztja meg több témában. (pl: Cheoppy blogja)

- Tematikus: a tematikus blog rendszerint egy konkrét témát ragad ki a többi közül, és kizárólag a kiválasztott témával kapcsolatos információkat közöl. Nyelvezete sokkal kötetlenebb, mint mondjuk egy szintén az adott témával foglalkozó szakújságé.(pl: AppleBlog)

- Hírblog: ezen kategóriába soroljuk azon webnaplókat, amelyek kvázi hírkivonatokat tartalmaznak, illetve vizsgálnak több szemszögből (pl: Hírbehozó)

- Közös blogok: a közös blogok elnevezésük alapján egyértelművé teszik, hogy több felhasználó szerkeszti őket. A szerkesztők általában egy csoportba – egy szerkesztőségbe – tartoznak, de előfordul, hogy a közös blog szerkesztését mindenki számára elérhetővé teszik. (pl: Sztorizó)

- Politikai blogok: tematikus, kizárólag a politikával foglalkozó blog típus, amelyek 2003-ban láttak először napvilágot az Egyesült Államokban, de ki ne emlékezne Magyarország egykori miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc blogjára?

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paulharding.blog.hu/api/trackback/id/tr361129177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása