A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett idősek otthonában Flanek Edinával volt találkánk a Batthyány téren. Az úgynevezett "Mesefal" projekttel kapcsolatban kérdeztük őt, amelyről mint kiderült, jóval népszerűbb megmozdulás, mint azt első hallásra gondolnánk.

 

A "Mesefal" névvel fémjelzett projekt 2000 tavaszán indult útjának, tehát ide s tova majdnem egy évtizedes múltra tekint vissza. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével játszóházak készültek néhány budapesti játszótéren. A kis faházak falait önkéntes  anyukák díszítették különböző rajzokkal, mesefigurákkal.

 

Ekkor született meg az ötlet, hogy feldíszítsék a gyermekkórházak falait, lépcsőházait is. A kórházi légkör még felnőttkorban is rendkívül nyomasztó a legtöbb embert jobban megviseli a hely, mint maga a betegség amivel  bekerült. Így tehát kitűnő ötletnek bizonyult, hogy egy kis színt vigyenek az egyébként kifejezetten sivár, kietlen környezetbe.   

Az első intézmény, amelyet ily módon tettek élhetőbbé, a Heim Pál Gyermekkórház volt, ahol a lépcsőházakat díszíthették fel. Az ötlet egyébként  egy gyermekorvos segítségével valósulhatott meg, s terjedhetett el később futótűzként a fővárosban. Rövidesen a László Kórházban is kivirultak a falak, amelyet a Madarász Kórház folyosói követtek. A projekt oly annyira népszerű lett, hogy rövidesen szponzorok is jelentkeztek a felmerülő költségek fedezésére, így országszerte ismertté vált a Máltai Szeretetszolgálat ezen tevékenysége. A finanszírozásban sokat segített a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, valamint a Soros Alapítvány is, de több pénzintézetet is a szponzorok közé sorolhattak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Míg kezdetben a szeretetszolgálat kért engedélyt a tevékenységre, a későbbiekben már meghívásoknak kellett eleget tenniük a különböző magyarországi nagyvárosokban (Veszprém, Baja, Dunaújváros, Eger, Kaposvár, Nyíregyháza, Vác).  A falakat ekkorra már nem csak az anyukák és a szociális munkások pingálták - mint a kezdetek kezdetén a játszóházakat - hanem a kórház dolgozói is szívesen  besegítettek. Nem egyszer előfordult, hogy a korház  látogatói, a szülők, de maguk a gyerekek is örömmel csatlakoztak a munkálatokhoz. Ha belegondolunk, ez egy kitűnő terápiás lehetőség beteg gyerekek számára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A falakra festett motívumok túlnyomó többsége mesefigura, de gipsz jakabné kiemelte, hogy igyekeznek kerülni a Walt Disney mesehősöket. Sokkal szívesebben festenek olyan klasszikusokat, mint amilyen a Magyar Népmesék sorozat, Vuk, a Kisvakond, , vagy a Répamese, de Lázár Ervin – A négyszögletű kerek erdő című műve is fellelhető a falakon.

 

A színek bizonyítottan nagyban befolyásolják az emberek közérzetét, kedélyállapotát, és nagy valószínűséggel a gyógyulást is elősegíthetik. Ebből a megfontolásból nem rég hasonló projektbe  vágtak bele a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai a Batthyány téren található öregek otthonában is. Igaz, itt már nem a fent említett mesefigurák domináltak a falakon, sokkal inkább készültek tavaszi virágokat, vadszőlőt, vagy borostyánt ábrázoló alkotások. Mindenesetre a minket fogadó hideg, koros, helyenként omladozó kissé nyomasztó külső burkolatot belépésünkkor kitűnően ellensúlyozta a szinte ránk zúduló kellemes, meleg színek áradata.

 

Nagyszerű lenne, ha még több magyarországi szociális intézmény és azok munkatársai is kedvet kapnának  hasonló tevékenységhez, mivel nem igényel milliárdos állami beruházást, de bizonyítottan jó hatással van betegre, öregre, de a dolgozói kollektívára is.

A bejegyzés trackback címe:

https://paulharding.blog.hu/api/trackback/id/tr441525020

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kamu Máltai Szeretetszolgálat Nagycenken 2009.12.04. 11:37:02

Vigyázat hamisítják! Tanmese, amelyről azonban mondhatnánk: nem „nagy” ügy, hiszen nem egy nagyvárosi történet, hanem kicsiben egy apró település életének visszásságaiba enged bepillantást. A tanulság azért mindenképpen ugyanaz: mi történik...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása