Magyarország legfiatalabb sportcsatornája - a Digi Sport - mostantól a Váci úti országos Digi székházból folytatja a műsorszórást.

 

 
A döntés mögött egészen egyszerű okok állnak: a csatorna kinőtte a korábbi stúdiót, valamint a vezetőség ráeszmélt, hogy hosszú távon jobban járnak, ha a műsorgyártást saját kézbe veszik és búcsút intenek a Sanoma szerkesztőségének. A költségek csökkentése ugyanis elengedhetetlen a jelenkori nehéz időkben. 

A napokban adták át azt az épületrészt, amely az anyacég ügyfélszolgálatának adott otthont korábban, így az átalakítási munkálatok még most is folynak. A csatorna egyik főszerkesztőjét, Edőcs Zoltánt kértük meg, hogy röviden vázolja a változások mibenlétét. Elmondta, hogy a váltás mögött nem csupán anyagi okok állnak, hanem a műsorok színvonalát szeretnék emelni, mivel egyre több saját gyártású műsor is készül. A Bajnokok ligája sorozat jogainak megszerzése pedig a hatalmas kiadások ellenére hosszú távon valószínűleg jót fog tenni a kasszának. A Digi által kínált műholdas szolgáltatás - akárcsak a többi Digi "termék" - brutális konkurenciát teremtett az eddig uralkodó két nagy szolgálatónak, a UPC-nek és a T-csoportnak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az internet és a televízió szolgáltatások díjai az elmúlt évek során a felére csökkentek. A csatornáról elterjedt pénzügyi problémák sokkal inkább tudhatóak be a tulajdonos - egyébként jól bevált - üzletpolitikájának.

 
Az erdélyi magyar milliárdos, Teszári Zoltán tulajdonban lévő csatornán olyan népszerű sporteseményeket követhetünk figyelemmel, mint az UEFA Bajnokok Ligája, az Európa Liga, a német Bundesliga, valamint az angol bajnokság. Ahhoz, hogy ezen műsorok a legjobb minőségben jussanak el a nézőkhöz, elengedhetetlen volt a székhelyváltás. 
 
 

 
A csatorna december közepétől HD minőségben sugároz majd. A legutóbbi ATP World Tour Final például már HD minőségben jutott el a képernyőkre. A nagyfelbontású közvetítés a korábbi székhelyen a technikai és személyi feltételek hiányában megvalósíthatatlannak bizonyult. Ezen felül a konkurenciaharc jegyében is lépni kellett. Magyarország három versengő nagy sportcsatornája közül a Digi Sport kezdte el elsőként a HD sugárzásra való átállást. Az egy más kérdés, hogy a Sport 1 már be is fejezte az erre vonatkozó munkálatokat, így a kezdeti előnyből hirtelen lépéshátrányba került a csatorna, de csak pár napra.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az új székhelyhez új stúdió is dukál. A már jól megszokott kék-fehér-zöld színkombináción nem változtattak, a stúdió elrendezése azonban alapjaiban is megváltozott. Az új stúdióberendezés lehetővé teszi, hogy eseményspecifikusan rendezzék át azt. Lényeges ugyanis, hogy  a stúdió egy esetleges élő futballmérkőzés után pár perccel már alkalmas legyen egy egészen más elrendezéssel, más háttérrel, más megvilágítással, más műsorvezető által kommentált sportesemény közvetítésére. 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A hangalámondó, valamint a vágószobák megépítésekor is a minőség volt a legfontosabb szempont. A négy vadonatúj, modern eszközökkel felszerelt hangalámondó szoba mindegyike professzionálisan hangszigetelt, akárcsak a vágók számára kialakított kuckók, ahol szintén a jelenleg elérhető legjobb minőségű eszközök állnak a szakemberek rendelkezésére. 

 

 
 
 
 
Az adáslebonyolító szoba berendezése is jelentősen átalakult. A szokásos adáskijátszó, rögzítő és feliratozógépeken kivül helyet kapott egy Sony Vegas-szal ellátott számítógép is, valamint egy nagyfelbontású szélesvásznú LCD televízióra csatlakoztatott Sony AnyCast Station is, amely az élő közvetítések alkalmával hivatott az adáslebonyolító személyzet munkáját megkönnyíteni. 
 
 
 
 
 
 
 
 Az átalakítások költsége titok, azonban az adáslebonyolító szoba felszerelésének összértékét sikerült kiderítenünk. A romániából érkezett specieális munkások állítása szerint a helység értéke nagyjából 40 millió forint. 
 
 
 
 
 
 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett idősek otthonában Flanek Edinával volt találkánk a Batthyány téren. Az úgynevezett "Mesefal" projekttel kapcsolatban kérdeztük őt, amelyről mint kiderült, jóval népszerűbb megmozdulás, mint azt első hallásra gondolnánk.

 

A "Mesefal" névvel fémjelzett projekt 2000 tavaszán indult útjának, tehát ide s tova majdnem egy évtizedes múltra tekint vissza. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével játszóházak készültek néhány budapesti játszótéren. A kis faházak falait önkéntes  anyukák díszítették különböző rajzokkal, mesefigurákkal.

 

Ekkor született meg az ötlet, hogy feldíszítsék a gyermekkórházak falait, lépcsőházait is. A kórházi légkör még felnőttkorban is rendkívül nyomasztó a legtöbb embert jobban megviseli a hely, mint maga a betegség amivel  bekerült. Így tehát kitűnő ötletnek bizonyult, hogy egy kis színt vigyenek az egyébként kifejezetten sivár, kietlen környezetbe.   

Az első intézmény, amelyet ily módon tettek élhetőbbé, a Heim Pál Gyermekkórház volt, ahol a lépcsőházakat díszíthették fel. Az ötlet egyébként  egy gyermekorvos segítségével valósulhatott meg, s terjedhetett el később futótűzként a fővárosban. Rövidesen a László Kórházban is kivirultak a falak, amelyet a Madarász Kórház folyosói követtek. A projekt oly annyira népszerű lett, hogy rövidesen szponzorok is jelentkeztek a felmerülő költségek fedezésére, így országszerte ismertté vált a Máltai Szeretetszolgálat ezen tevékenysége. A finanszírozásban sokat segített a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, valamint a Soros Alapítvány is, de több pénzintézetet is a szponzorok közé sorolhattak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Míg kezdetben a szeretetszolgálat kért engedélyt a tevékenységre, a későbbiekben már meghívásoknak kellett eleget tenniük a különböző magyarországi nagyvárosokban (Veszprém, Baja, Dunaújváros, Eger, Kaposvár, Nyíregyháza, Vác).  A falakat ekkorra már nem csak az anyukák és a szociális munkások pingálták - mint a kezdetek kezdetén a játszóházakat - hanem a kórház dolgozói is szívesen  besegítettek. Nem egyszer előfordult, hogy a korház  látogatói, a szülők, de maguk a gyerekek is örömmel csatlakoztak a munkálatokhoz. Ha belegondolunk, ez egy kitűnő terápiás lehetőség beteg gyerekek számára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A falakra festett motívumok túlnyomó többsége mesefigura, de gipsz jakabné kiemelte, hogy igyekeznek kerülni a Walt Disney mesehősöket. Sokkal szívesebben festenek olyan klasszikusokat, mint amilyen a Magyar Népmesék sorozat, Vuk, a Kisvakond, , vagy a Répamese, de Lázár Ervin – A négyszögletű kerek erdő című műve is fellelhető a falakon.

 

A színek bizonyítottan nagyban befolyásolják az emberek közérzetét, kedélyállapotát, és nagy valószínűséggel a gyógyulást is elősegíthetik. Ebből a megfontolásból nem rég hasonló projektbe  vágtak bele a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai a Batthyány téren található öregek otthonában is. Igaz, itt már nem a fent említett mesefigurák domináltak a falakon, sokkal inkább készültek tavaszi virágokat, vadszőlőt, vagy borostyánt ábrázoló alkotások. Mindenesetre a minket fogadó hideg, koros, helyenként omladozó kissé nyomasztó külső burkolatot belépésünkkor kitűnően ellensúlyozta a szinte ránk zúduló kellemes, meleg színek áradata.

 

Nagyszerű lenne, ha még több magyarországi szociális intézmény és azok munkatársai is kedvet kapnának  hasonló tevékenységhez, mivel nem igényel milliárdos állami beruházást, de bizonyítottan jó hatással van betegre, öregre, de a dolgozói kollektívára is.

wesborland 2009.05.18. 18:01

A (we)BLOG

 

A Blog születése

 

          Az internet történelmének az egyik legmeghatározóbb évszáma 1996. Ebben az évben ment végbe az a folyamat, amelyet a szakirodalom több helyen csak „internetboom”-nak nevez. Az 1996-os év „ajándéka” volt a Microsoft Windows 95, amely hatalmas előrelépés volt a maga nemében a korábbi verziókhoz képest. Elődjéhez, a Windows 3.1-hez képest jelentős grafikus megoldások, illetve könnyedén átlátható kezelőfelület jellemezte ezt a rendszert, továbbá ez volt az első olyan operációs rendszer, amely önmagában hordozta az Internet Explorer első verzióját, azaz alkalmas volt a World Wide Web (www) alapú világhálóra való csatlakozásra is.

         Az ’96-ban bekövetkezett „internetboom” után nem kellett sokat várni a blog mint műfaj megjelenésére. A blog kifejezés eredetileg a „web” és a „log” szavakból mesterségesen kialakult „weblog” kifejezés rövidítése, amelynek jelentése webes vagy internetes napló. Keletkezését az online média egy bizonyos Jorn Barger nevéhez köti,  aki Robot Wisdom nevű oldalának szerkesztését 1995 februárjában kezdte el. A blog születésnapjának azonban mégis 1997 december 17-ét tekintik, ugyanis a már korábban említett Jorn Barger ettől anaptól kezdte napi rendszerességgel frissíteni saját internetes naplóját.

 Jorn Barger

Jorn Barger Ohioban született 1953-ban, és az általa csupán szórakozásból indított műfajon egy centet sem keresett, holott maga a történet beleillene abba a bizonyos „nagy amerikai álom”-ba, amely kategória mint tudjuk jelentős anyagi jóléttel jár.  A képen látható úriember lecsúszását és bankszámlájának karcsúságát valószínűleg a fiatalságát jelentő hippi mozgalom is nagyban elősegítette. Barger Robot Wisdom oldala 2001 decemberében anyagi problémák miatt szünetelt pár hónapig, majd bérbe adta. Rövid időn belül azonban ismét visszaszerezte és egészen 2007 januárjáig működött újra az oldal. Az ismételten felmerült anyagi problémák miatt  csupán egy támogatási hirdetést tartalmaz. A világ talán első weblogja jelen pillanatban sajnos nem elérhető. 

Dave Winer

Akadnak, akik az első blog tulajdonosát Dave Winernek hívják, aki az 1997-ben indult és máig is aktív Scripting News atyja, és akit a New York Times egyszerűen protobloggernek hív. Dave ha nem is az atyja, de mindenképpen Bargerhez hasonló úttörője volt a műfajnak. A blogolás kényelmessé tételében vitathatatlanul hatalmas szerepet játszott a Winer által működtetett cég, a UserLand Software által kifejlesztett tartalomkezelő rendszer, amely akár blogmotorként is használható volt, jelentősen megkönnyítve az akkoriban még nem túlzottan elterjedt ám annál bonyolultabb webes alkalmazások egyszerű felhasználók általi használatát. Ugyancsak Dave Winer nevéhez fűződik az RSS formátum megalkotása is, amely megkíméli a felhasználókat attól, hogy az RSS-t használó weboldalakat rendseresen kelljen látogatni az új tartalom ellenőrzése érdekében.

                   

Kicsit egyszerűbben: az RSS-t használó weboldalak az érdeklődők számára  a tartalom frissülése esetén figyelmeztetést küld, illetve ma már a felhasználó egy bizonyos RSS csatornára való feliratkozás esetén kiválaszthatja, hogy honnan, és milyen kategóriájú információkat kíván fogadni.

 

 

A Blogolás napjainkban

A mai értelemben vett blogolás jelenségét néha új online újságírásnak nevezik, mivel a felület elérhetőségének nagyjából egyetlen feltétele egy aktív internet kapcsolat.  A klasszikus értelemben vett online újságírástól azonban több tekintetben is jelentősen eltér. Többek között az egyik jelentős eltérést a blog hangvétele, stílusa jelenti. Egy blog bejegyzés egy online újság cikkéhez képest jóval személyesebb vonatkozású, inkább élményekről és tapasztalatokról szól, mint egy esemény vagy tény pontos, pártatlan ismertetéséről. A saját véleményt alátámasztandó gyakran linkek kísérik az egyéni véleményeket.

A blogolás fellendülését  a 2001 szeptember 11-i terrorcselekmény hozta meg. Az esemény után rengeteg olyan webnapló született, amely az eseményekkel foglalkozott, illetve a terrorizmus és annak elterjedéséről szóló blogoldalak is nagy mértékben megszaporodtak. 2002-re a blogolás végre tömegjelenséggé válhatott, mivel ez volt az az év amikor megjelentek az egyszerűen használható blogszoftverek, illetve az ezekhez illetve magához a blogoláshoz kapcsolódó útmutatók is.

 

De hogy nagyságrendileg pontos adatokhoz jussunk a bloggerek számát illetően, íme egy kis statisztika

1999-ben, a blog-korszak hajnalán mindössze alig pár tucat blogger létezett, 2000-erre azonban ez a létszám több tízezerre nőtt, majd 2003-ban már több mint 3 millió bloggerről beszélhetünk, 2007-ben pedig már 100 milliós létszámról van szó, míg napjainkban nagyjából 200 millió blogger létezik, akik közül 74 millió Kínában található.

Egyes elemzők szerint ha a növekedésnek nem lesznek különösebb korlátai, rövid időn belül akár több mint 200 millió bloggal több is lehet a világhálón. Elképesztő fejlődésnek lehetünk szemtanúi. A blog társadalom tehát a 90-es évek szubkulturális jelenségéből egyszerűen kulturális jelenséggé nőtte ki magát.  

Ezt a hatalmas, szinte felfoghatatlan méretű növekedést többek között annak is köszönhető, hogy az egyes blogok témájuk, hangvételük, szerkezetük, illetve célközönségük alapján jelentősen elkülönültek egymástól. A blogok továbbá formátumukat tekintve sem egységesek. 

Formátumok

 A blog kifejezés elsősorban az írott szövegre vonatkozik, ennek ellenére – talán épp a hatalmas érdeklődésnek köszönhetően – további úgy nevezett formátumok alakultak ki a webes naplózás terén, ezekből következik most néhány:

- Podcast: ezen formátum lehetővé teszi, hogy a felhasználó egy általa készített hanganyagot tegyen közzé az interneten. Ez a hanganyag lehet egy párbeszéd, de akár egy zenével tarkított monológ is. A Podcasting szó az iPod és a Broadcasting szavak fúziójából jött létre. (CNN Podcast)

 

- Fotóblog: a könnyű, olcsó, és kompakt digitális fényképezőgépek rohamos és széleskörű elterjedésének termése ez a formátum. A képek sokszor önmagukért beszélnek, így a bloggernek nem szükséges külön ecsetelnie gondolatait. Egyre népszerűbb blogforma. (Photoblog)

- Videoblog vagy vlog: alapvetően a Podcasthez hasonló elgondolású formátum, amely a felhasználó által készített videóanyagok közzétételét szolgálja. (Videoblog)

 

 

Mindhárom formátum  előnye, hogy könnyedén hozzáférhető a korábban már említett RSS csatornák használatával!

A blogok főbb típusai

 - Személyes: rendszerint egyetlen felhasználó által szerkesztett webes napló, amely  témáját tekintve rendkívül széles skálán mozoghat, legtöbbször a felhasználó saját tapasztalatait osztja meg több témában. (pl: Cheoppy blogja)

- Tematikus: a tematikus blog rendszerint egy konkrét témát ragad ki a többi közül, és kizárólag a kiválasztott témával kapcsolatos információkat közöl. Nyelvezete sokkal kötetlenebb, mint mondjuk egy szintén az adott témával foglalkozó szakújságé.(pl: AppleBlog)

- Hírblog: ezen kategóriába soroljuk azon webnaplókat, amelyek kvázi hírkivonatokat tartalmaznak, illetve vizsgálnak több szemszögből (pl: Hírbehozó)

- Közös blogok: a közös blogok elnevezésük alapján egyértelművé teszik, hogy több felhasználó szerkeszti őket. A szerkesztők általában egy csoportba – egy szerkesztőségbe – tartoznak, de előfordul, hogy a közös blog szerkesztését mindenki számára elérhetővé teszik. (pl: Sztorizó)

- Politikai blogok: tematikus, kizárólag a politikával foglalkozó blog típus, amelyek 2003-ban láttak először napvilágot az Egyesült Államokban, de ki ne emlékezne Magyarország egykori miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc blogjára?

 

 

 

 

Az elmúlt időszak gazdasági viszontagságai nem kímélték az autósport királykategóriáját, a Forma-1 világát sem.  A 2008 második felében kirobbant gazdasági világválság eleinte nem éreztette számottevően a hatását a sportra nézve, azonban a Honda Racing kiválásával már sejteni lehetett, hogy a Forma-1 egyáltalán nem immunis a körülötte lezajló eseményekre.

A válság

A  fennálló válság egyik legtöbb áldozatot követelő területe az autóipar. A már jó ideje veszteségesen működő és a csőd szélén táncoló General Motors egyes márkái például teljesen eltűnhetnek a süllyesztőben. A  GM tulajdonú Opel rövid időn belül a Fiat tulajdonába kerülhet, akárcsak a Chrysler, a világ egyik legbiztonságosabb autójaként ismert Volvo pedig elképzelhető, hogy rövidesen kínai kézbe vándorol. Mindemellett a japán gyártók esetében veszteségről nem, csupán nyereségcsökkenésről beszélhetünk.

 

Ez természetesen rendkívül fegyelmezett, és jól átgondolt üzletpolitikát követel,ezért 2008 decemberének elején a Honda csapat átgondolta tevékenységét és lehetőségeit, és úgy döntött, hogy a gazdasági világválságra való tekintettel azonnali hatállyal kiszáll a sorozatból. Ez a lépés sokkolta a közvéleményt. Ezek után kezdődtek a találgatások, hogy vajon ki lesz a következő csapat aki visszavonulót fúj, és elköszön a Forma-1-től. Szerencsére senki nem követte a Hondát.

A csapat visszavonulása azért is volt rendkívül meglepő és váratlan, hiszen a Nemzetközi Automobil Szövetség  (a későbbiekben FiA) épp az idei évet szánta mérföldkőnek a költségek csökkentésének tekintetében. A különböző tilalmak, a tesztkorlátozások, valamint az autók alakíthatóságának korlátozásával jelentős költségcsökkentést hozott a csapatoknak amellett, hogy teljesen fel is borították a csapatok közt eddig megszokott hierarchiát. Gondolok itt például a Ferrari, vagy a McLaren vergődésére, de említhetném példaként a BMW Sauber csapatot is, amely hatalmas elvárásokkal vetette magát a 2009 szezonba, szemben a Brawn Mercedes, vagy a Red Bull Racing istállókkal.

 

Az egykori Honda csapat utódjaként létrejött Brawn GP különös kálváriája és jelenlegi tündöklése szinte mesébe illő. A csapat egy hónappal a rajt előtt valójában a Honda kiválása miatt nem is létezett. Ross Brawn – a Ferrari Schumacher érájának egyik legmeghatározóbb és egyben a Forma-1 egyik legelismertebb személyisége – nem hagyta kárba veszni csapatának megfeszített munkáját, és az egész holt szezonban tárgyalásokat folytatott a csapat megmentésének, és az induláshoz szükséges források érdekében. A poklot is megjárt Brawn Gp jelen pillanatban valószínűleg a mennyországban érezheti magát, mivel az eddigi 5 futamon négyszer a brit Jenson Button látta meg elsőként a kockás zászlót, valamint a csapat toronymagasan vezeti a konstrüktőri világbajnokságot, miközben a nagyok „ünnepelnek”, ha be tudnak fejezni egy-egy versenyt.

 

A Forma 1 saját válsága

A csapatok épp csak kiheverték a Brawn GP által okozott meglepetést, és a diffúzor-ügy ítéletét, az FiA újabb csapást helyezett kilátásba a csapatok irányában. Max Mosley, a bizarr szexbotrányáról elhírestől brit ügyvéd, aki egyben az FiA elnöke bejelentette, hogy 2010-től további korlátozásokat vezetnek be a sorozatban, többek közt eltörlik a lehetőséget a verseny közbeni üzemanyagfelvételre, ezzel arra ösztönözve a csapatokat, hogy alacsonyabb fogyasztású, környezetkímélőbb erőforrásokat használjanak a mostaniaknál, illetve ami leginkább kiverte a biztosítékot a csapatoknál, az  önkéntes költségvetési plafon meghatározása, amely a csapatok éves kiadásait 40 millió fontban  (azaz nagyjából 60 millió dollárban) maximalizálná.

 

Az önkéntes költségvetési korlátot felvállaló csapatok jelentős műszaki előnyöket élvezhetnek a többi csapattal szemben, többek között erősebb KERS használatát, lényegesen több tesztkilométer megtételét, illetve fordulatszám korlátozás nélküli motorok alkalmazását engedélyeznék.

A kiscsapatok és a belépni kívánó új alakulatok számára természetesen rendkívül vonzó ajánlat a költségvetési plafon elfogadása, azonban a gyári nagycsapatok – amelyek ezen összeg 4-5-szöröséből gazdálkodnak egy évben – képtelenek lennének egyik napról a másikra ilyen nagy mértékben csökkenteni kiadásaikat. Az FiA nem győzi hangsúlyozni, hogy ez a radikális beavatkozás szükséges ahhoz, hogy továbbra is életben tartsák a sportot, és a Nemzetközi Automobil Szövetség vezetői foggal körömmel ragaszkodnak ezen álláspontjukhoz. A csapatok egyéni „szakszervezete” a FOTA egyes tagjai  már kilátásba is helyezték a 2010-es év bojkottálását. Többek között a Ferrari, a BMW,a Toyota, a két Red Bull csapat már jelezte, hogy ezen szabályok alkalmazása esetén nem nyújtja be nevezését a 2010-es évadra. Ezekhez a csapatokhoz nemrég a Flavio Briatore által vezetett Renault istálló is felsorakozott.

Flavio Briatore – az egykoron vasalóügynök, majd a Benetton cég egyik felvirágoztatója,  később a Benetton F1 csapatának vezetője illetve Michael Schumacher  és Fernando Alonso felfedezője - egyértelművé tette az álláspontját: "Akinek 20-25 millió eurója van, az ne működtessen Forma-1-es csapatot!”   (a teljes nyilatkozat megtekinthető ITT)

Az FiA-t valószínűleg meglehetősen érzékenyen érintette a Forma-1 mindenható urának, Bernie Ecclestone-nak azon nyilatkozata, amelyben finoman, mégis egyértelműen célzott arra, hogy a Ferrari és a Forma-1 tulajdonképpen egy és ugyanaz. A Ferrari az egyetlen olyan csapat amely egészen az 1950-es kezdetek óta jelen van a sorozatban. Több olyan nyilatkozat is napvilágot látott, amelyek szerint a Ferrari számára a Forma-1 az egyetlen marketinglehetőség, így mindenképpen ott lesz a 2010-es rajtrácson.

Niki Lauda, a Ferrari egykori pilótája szerint: Hülyék a költségvetési plafont ellenző csapatok. Lauda szerint a 40 millió fontos költségvetési plafon a legértelmesebb dolog, amit valaha hallott. A háromszoros világbajnok kiemelte, hogy a korlátozás csupán a technikai fejlesztésekre vonatkozik, így a költségvetés valójában inkább 80-100 millió font lenne, mint 40 millió.

 

Akárhogy is, a költségvetési korlát problémája nem fog elülni, sem kihűlni, mivel a 2010-es szezonra a csapatok jelentkezési határideje 2009. május 29., így tehát az FiA és a csapatok között rövidesen meg kell születnie a megegyezésnek, ellenkező esetben a következő idényben mindössze 8-10 autó kergetőzését kísérhetjük figyelemmel.

 

süti beállítások módosítása